Romantični bijeg

Vjenčanje i honeymoon na atraktivnoj egzotičnoj destinaciji. Zašto ne?

Tekst: MAJA BINIĆ Foto: NI | Datum novosti: 15.7.2013. 16:08:00

Vezani članci:

POSTOJE PAROVI KOJI ŽELE KLASIČNE, VELIKE svadbe  u domaćem okruženju i oni drugi koji te posebne trentke žele provesti u intimnom okruženju pa zbog toga pribjegavaju »bijegu« i vjenčanju negdje izvan stalnog prebivališta, a dosta često i u inozemstvu. Koliko je takva odluka dobra i što sve sa sobom nosi pitali smo, Sonju Tekavec, vlasnicu putničke agencije Exotic tours koja ima bogato, višegodišnje iskustvo s organizacijom vjenčanja u na različitim atraktivnim destinacijama širom svijeta.
Prednosti vjenčanja u inozemstvu
Kao što smo uvodno istaknuli, vjenčanje u inozemstvu su u pravilu intimnija i gotovo u cjelosti posvećena mladenki i mladoženji. Pri samoj organizaciji nema stresa jer sve uređuje agencija koja na raspolaganju ima različite varijante. Na mladencima je samo da se odluče i odaberu opciju koja im najviše odgovara. U prednosti svakako spada i to da su vjenčanje i bračno putovanje u tom slučaju spojena u jedno. Ukoliko ste oduvijek sanjali o odmoru na tropskom otoku, vjenčanje je odlična prigoda ili izgovor da to i ostvarite.
Valjanost vjenčanja
Vjenčanje u inozemstvu je u pravilu potpuno pravovaljano i u našoj zemlji. Rijetke su države, poput Maldiva, koje strancima ne dozvoljavaju zaključenje službenog braka. Za vjenčanje će vam trebati određeni dokumenti koji su u pravilu slični onima koji se traže za zaključenje braka u Hrvatskoj. Najjednostavnija procedura za vjenčanje proisana je u zemljama potpisnicama Haške, Pariške ili Bečke konvencije. U tom slučaju dovljne su kopije putovnica, rodnih listova i izjava. Među brojnim destinacijama koje ispunjavaju taj uvjet najpopularnije su Mauricijus, Sejšeli, Grčka, Italija, Fiđi i Santa Lucija. Ukoliko se ne želite gnjaviti s pribavljanjem potrebnih dokumenata, uvijek vam ostaje mogućnost simboličnog vjenčanja. Pri ceremoji nema nikakve razlike i na kraju dobivate vjenčani certifikat koji nema službenog učinka.
Crkveno i civilno vjenčanje
Većina zemalja strancima omogućava isključivo civilno vjenčanje dok se za crkveni obred propisuju stroga ograničenja. Zato se je potrebno o svemu informirati u agenciji. Crkveno vjenčanje načelno je moguće u zemljama jednake vjeroispovjedi koje su i mladenci.
Organizacija
Ponajprije, u odnosu na želje i očekivanja mladenaca, treba  odabrati odgovarajuću destinaciju. Nakon toga se izrađuje okvirni program putovanja pri čemu na izbor dajemo više vjenčanih paketa i različitih hotela. Slijedi uređivanje dokumentacije, u pravilu, najmanje dva mjeseca ranije na destinaciju se šalju kopije svih traženih dokumenata dok originale mladenci predaju osobno. Na mjestu vjenčanja par dočekuju vjenčani koordinator i predstavnik hotela s kojima se dogovaraju zadnje pojedinosti. Nakon toga ostaje samo pričekati čarobni dan i uživati.
Vjenčanica, cvijeće, dodaci
Većina paketa koji su u ponudi već uključuju vjenčani buket, glazbu, fotografa, vjenčanu tortu i romantičnu večeru. Po želji je moguće organizirati i druge usluge poput vatrometa, romantičnog krstarenja i slično. U slučaju da rođaci budućem paru žele prirediti neko iznenađenje ili poklon sve se može organizirati u agenciji. Odjeću za ceremoniju, parovi uglavnom donose sa sobom no nije problem ni ukoliko treba organizirati unajmljivanje ili kupnju primjerice tradicionalne odjeće na destinaciji vjenčanja.
Gdje se vjenčati?
Parovi najčešće sanjaju o vjenčanju na plaži i takvih je vjenčanja najviše. U pravilu se vjenčanje organizira u okviru hotela u kojem su mladenci smješteni no moguće su i drugačije kombinacije. Ukoliko se radi o Grčkoj mladenci se najčešće odlučuju za romantična i skrovita mjesta na Santoriniju. Iznimno su živopisna vjenčanja s obredom koji traje cijeli dan na Tajlandu u drevnim budističkim hramovima. S obzirom da se radi samo o simboličnom vjenčanju bez pravnih učinaka na taj se način možete »vjenčati« bez obzora na vašu vjeroispovjed. Nisu rijetka ni vjenčanja s drugačijim scenarijem poput onog u srcu džungle na Grenadi. »Zapravo, možemo pozvati mladence da nam izraze svoje želje, a mi ćemo se pobrinuti da ih ostvarimo na najbolji mogući način,« rekla nam je za kraj Sonja Tekavec.

Sve za vaše vjenčanje!

Što i gdje?

Adresar ponuđača usluga i
proizvoda za vaše vjenčanje

Odaberite mjesto - županiju (gdje), a zatim kategoriju ponude (što) i pronađite pravu adresu
Gdje
Što